Armen in de lucht en jammeren


De politiek bij water­beheer

7 augustus 2024

De politiek bij waterbeheer is van armen in de lucht en jammeren. Dat is ook te lezen in het NHD van maandag 5 augustus. Hoogheemraad Beemsterboer (BBB) van HHNK geeft alles en iedereen de schuld van de slechte waterkwaliteit. Het feit dat men vanaf 22 oktober 2000 te weinig heeft gedaan wordt alleen binnensmonds erkend. De aanpak moet zijn: ander gebruik van onze grond. Lees landbouwgrond. Dat vergeet het Hollands Noorderkwartier te benoemen maandag, want dat vindt men eng. Bang voor tractors met boeren. Met de BBB-bewindspersonen op dit onderwerp van Waterschap tot in het kabinet, worden gouden bergen beloofd in niets doen. Onzekerheid voor de hardwerkende boer als gevolg. Een stoet van boze boeren zou ik verwachten door het niet halen van de waterkwaliteit. Want ook ons voedsel is afhankelijk van gezond water.

De beste actie van de afgelopen tijd was het niet meer toestaan van het dumpen van mest. Deze derogatie had nooit gebruikt moeten worden, en biedt nu de kans voor omschakeling en bedrijfszekerheid richting de toekomst. Daarbij horen naast minder vee ook minder bloembollen. Want de meeste bollenteelt (behalve biologische) vervuilt de grond en het water aanzienlijk. Toch is het aantal hectare gegroeid in onze provincie in de afgelopen 12 jaar. Symbolisch voor falende ruimtelijke ordening en waterbeleid (KRW).

Niet alleen het waterschap is aan zet. Ook de provincie. Nattere polders tegen inklinking en andere inrichting van het land voor biodiversiteit moet samen uitgevoerd worden. Dan maakt het niet meer uit of er een nieuw stofje wordt opgenomen in de KRW. Want dan is je water toch al schoon. Alleen iedereen wijst naar elkaar. Ondertussen heeft Europa op 25 juli een inbreukprocedure gestart, omdat Nederland zijn eigen doelen niet nakomt. Het is kwalijk dat bestuurders niet naar de toekomst durven te kijken en duidelijk zeggen: de huidige manier van landbouw kan niet meer. Het stuk in het NHD van maandag helpt daarbij niet, maar zorgt alleen maar voor meer onduidelijkheid door niet te benoemen waar het echt over gaat. Komen we onze beloftes na, of zijn we slappe politici zonder visie?

Bovenstaande bericht is ook als ingezonden brief verschenen in het NHD - Alkmaarse courant van 7-08-2024

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Gaat u maar rustig zwemmen?

De WHO ziet dinoterb als zeer giftig, giftiger dan nicotine. We moeten gevaren niet groter maken dan ze zijn, maar we moeten ...

Lees verder