Een groene toekomst met dier, mens en natuur als uitgangspunt


Boodschap Partij voor de Dieren op Kiezers­fes­tival Hollands Noor­der­kwartier

10 maart 2023

De Partij voor de Dieren doet voor het eerst mee in Hollands Noorderkwartier. Een waterschap waarin nog steeds teveel naar de korte termijn wordt gekeken.

We doen mee voor de broodnodige verandering. Voor een boerenland, dat los komt van agro-industrie. We doen mee om een ruk aan het stuur te geven. Richting een mooie toekomst voor mens en dier. Beginnend met de fractie in Europa tot aan de uitvoering in dit waterschap doen we dat met één duidelijk verhaal. Voor een groene toekomst, met dier, mens en natuur als uitgangspunt.

Meer boeren, meer natuur, gezondheid op 1 en wonen voor iedereen. Dat is ook de kern van het Manifest voor het Platteland dat de Partij voor de Dieren heeft opgesteld.

De grootste uitdaging voor de komende jaren is de waterkwaliteit. De kwaliteit van ons oppervlakte water is slecht. Ronduit slecht. Dan kunnen andere partijen nog zo jubelen over de libellen die er weer zijn, dat weegt niet op tegen al de biodiversiteit die inmiddels wel degelijk verdwenen is.

Wij zeggen: Pak het probleem bij de bron aan! De grootste vervuilers voor de waterkwaliteit zijn koemest, kunstmest en landbouwgif. We moeten nú de landbouw gaan hervormen. Zodat boeren weer mét de natuur werken. Die gesprekken zijn nú bezig, als waterschap moeten we nú sturen op de waterkwaliteit in die transitie.

De Kaderrichtlijn water komt er aan, en daar zullen we ons aan moeten houden. Daarbij geldt, de vervuiler betaald. Maar wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. Zet dus in op die transitie naar biologische, natuurinclusieve kringloop landbouw. Minder vervuilen is immers ook minder betalen.

Gerelateerd nieuws

Team Planet Estafette Heemskerk en Den Helder

Afgelopen weekend waren de etappes 2 en 3 van de Team Planet Estafette, waar ook weer een aantal van onze kandidaten bij aanh...

Lees verder

Natuur en dieren een stevige stem in de Noord-Hollandse waterschappen

Partij voor de Dieren krijgt een stevige stem in het de Noord-Hollandse waterschappen. Met 9 zetels in de gezamenlijke waters...

Lees verder