Team Planet Estafette Heemskerk en Den Helder


Over veenweide en A8-A9, de Lange Jaap en het belang van natuurlijk waterpeil

8 februari 2023

Afgelopen weekend waren de etappes 2 en 3 van de Team Planet Estafette, waar ook weer een aantal van onze kandidaten bij aanhaakten.

Heemskerk - Krommenie

Op 5 februari vertelde lijsttrekker Fabian over de polder Assendelft.

Deze veenweide polder heeft zwaar te lijden onder de druk van intensieve melkvee en bodemdaling met veel CO2 uitstoot. Maar is ook één van de groene stukken tussen Alkmaar en Amsterdam, waar nog openheid en ruimte is. De weg A8-A9 die sommige politieke partijen willen, zou dat ruw doorsnijden. Waterlopen zullen daardoor anders worden, met meer vervuiling en verstoring tot gevolg.

Deze polder is één van de polders waar in de komende jaren veel zal veranderen. Dat kan door met de natuur te werken, waardoor de waterkwaliteit zal verbeteren en de polder, als belangrijk onderdeel van Unesco wereld erfgoed, groen blijft.

Den Helder – Callantsoog

Zondag 6 februari waren we in Den Helder. Uiteraard wilde onze nummer 6 Janine, die immers in Den Helder is geboren, hier ook graag iets zeggen over over de Lange Jaap, het icoon uit haar jeugd. Deze vuurtoren die alle Nieuwediepers zo nauw aan het hart gaat is niet alleen een beeldbepalend landschapselement maar ook van grote cultuurhistorische waarde. De Partij voor de Dieren maakt zich er altijd sterk voor dat er ingezet wordt op behoud en herstel van cultureel erfgoed.

De Lange Jaap valt echter onder verantwoording van Rijkswaterstaat. En het rijk heeft zijn plicht decennia lang verzaakt, geeft ook de minister toe.

Janine vindt dat ook de verzaker moet betalen. “Dus minister, betaal die prijs voor herstel. En ik zeg dit echt uit de grond van mijn hart: DE LANGE JAAP MOET BLIJVEN!!!”

Ook werd Mariëndal aangedaan. Tussen 2004 en 2006 werd daar bollengrond omgevormd tot natuurgebied dat wordt beheerd door Landschap Noord-Holland. Inmiddels heeft zich een prachtig stukje robuuste natuur gevormd met een wisselend waterpeil (droog in de zomer, nat in de winter) dat nog weer meer bijzondere planten en insecten oplevert.

Al het water daar komt uit het gebied zelf. Schoon helder kwelwater vanuit de duinen dat aangevuld wordt met regenwater. Het systeem staat los van de bollenakkers er om heen en dat is maar goed ook. Het water in de sloot naast Mariëndal dat gebruikt wordt door de bollentelers is troebel van de alg door de vele meststoffen. Om van andere ongewenste zaken maar te zwijgen. Goede waterkwaliteit is meer dan een papieren doelstelling: het is van levensbelang! Voor mensen, dieren en planten.

De estafette eindigde die middag bij het Zwanenwater in Callantsoog.

Hier liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. De naastgelegen Uitlandse Polder is van levensbelang voor de natuur in het Zwanenwater. Door in deze polder de waterstand op peil te houden, wordt voorkomen dat het Zwanenwater uitdroogt.

Gerelateerd nieuws

Team Planet Estafette op Texel

Afgelopen zondag waren we aanwezig bij de eerste etappe van de Team Planet Estafette op Texel. Er zijn zeker al een aantal go...

Lees verder

Een groene toekomst met dier, mens en natuur als uitgangspunt

De Partij voor de Dieren doet voor het eerst mee in Hollands Noorderkwartier. Een waterschap waarin nog steeds teveel naar de...

Lees verder