Bijdrage Aankoop perceel agra­rische cultuur­grond


31 mei 2023

Het stuk was in onze ogen wat ambivalent of het nu wel of niet om een strategische aankoop zou gaan, maar uit beantwoording van de technische vragen blijkt dat de aankoop wel degelijk als strategisch belangrijk gezien wordt. Kan de portefeuillehouder nog een keer aangeven wat nu precies dat strategische belang is?

De extra investering gaat niet ten kost van bestaande projecten en is ook volgens de regels van het bestaande, zij het ietwat gedateerde, grondbeleid.

Het gaat om 1,6 ha grond die we aan kunnen kopen. Als de grond verpacht zou worden, dan levert dat iets van 1200 -2000 euro per jaar op en als het niet verpacht zou worden dan gaat het alleen om de uren van de eigen onderhoudsdienst. Dat zal geen fte extra gaan kosten. Terreinen links en rechts van het perceel zijn sowieso al in beheer bij het Hoogheemraadschap, dit stukje gaat dan in 1 moeite mee. Beheer en onderhoud zou dus redelijk kostenneutraal kunnen lijkt me. Ik hoor het graag als portefeuillehouder dat anders ziet.

Bij strategie en beleid staat dat het perceel in gebruik kan worden gegeven aan derden. Kan. Dat hoeft dus niet. We kunnen het ook gewoon in eigen beheer houden

Bij financiƫle consequenties staat echter dat het perceel vooralsnog zal worden verpacht. Dus dat besluit is al genomen? Of kunnen wij daar nog iets over zeggen?

Dan staat er ook dat met de pachtopbrengsten de onderhoudskosten van het perceel worden gedekt. Echter, in het geliberaliseerde pachtcontract voor de korte termijn staat bij paragraaf 10 Onderhoud van de landerijen dat de pachter het gehele onderhoud van de landerijen voor zijn rekening neemt. Oftewel, als we dat stuk zouden verpachten zouden er voor het Hoogheemraadschap geen onderhoudskosten aan zitten.

Het waterschap is toe aan een bredere taakopvatting, in het belang van dieren, natuur en milieu. Daar past de aankoop van dit perceel prima in.

In het coalitieprogramma staat ook als uitgangspunt vitaal landelijk gebied en waardevolle en robuuste natuur. Dus hoe zou daar bij dit perceel invulling aan gegeven kunnen worden?

Ik hoor graag van de andere partijen en de portefeuillehouder wat ze er van vinden om het stuk in eerste instantie niet te verpachten maar zelf in beheer te houden. Een soort van terug aan de natuur geven. Eventueel kan het perceel nog voorzien worden van heggen en houtwallen, dat kan ook nog blijven wanneer we het perceel op termijn zelf in gebruik gaan nemen. Juist die houtwallen en heggen geven een enorme boost aan de biodiversiteit in het gebied. Om een idee te geven hoe dat er uit zou kunnen zien kun je kijken bij de Boekelermeer in Alkmaar. Daar zijn ook gedeelten waar niks aan gedaan wordt.

Op termijn zou bekeken kunnen worden om alsnog te verpachten, maar dan moet er wel in de bijzondere voorwaarden opgenomen worden dat het perceel alleen natuurinclusief en biologisch beheerd mag worden.

Interessant voor jou

Bijdrage Eerste programmarapportage Uitvoeringsprogramma Baggeren

Lees verder

Bijdrage Landbouwportal

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer