Bijdrage Natte infrastructuur Noordkop
De paling, de driedoornige stekelbaars, de fint, we zien ze te weinig in onze wateren. En dat is jammer.
We namen dan ook met enthousiasme kennis van het project ter verbetering van de natte infrastructuur van de Noordkop. De verbetering van de vismigratie zien wij graag, heel graag zelfs – en dat mag ook wat kosten vinden wij.
We zijn benieuwd naar uw reactie op Pim de Herder van SHK die o.a. voorstelt het Amstelkanaal te verbreden. Wellicht zijn er meer mogelijkheden voor herstel van de natuur en uitbreiding van het leefgebied van de vissen en andere waterdieren. Dat horen wij nog graag.
We vragen ons wel af waar de kosten van het project nu precies inzitten. Investeren we in een project ter verbetering van de vismigratie of willen we met name water kunnen blijven afvoeren ook met de toekomstige zeespiegelstijging en de onherroepelijke verzilting tegengaan? Zetten we het project nu op voor de vissen of voor de boeren?
Ondertussen zien we in de Bestrijdingsmiddelen-atlas verschillende overschrijdingen in het gebied. Is er een risico voor uitspoeling in de wateren waar we nu juist onze migrerende vissen in welkom gaan heten?
Is daarover nagedacht?
En hoe wordt er sowieso gedacht over het landgebruik in het gebied?
We bouwen een gemaal voor als spuien niet meer gaat, we sluiten de vispassage als de zouttong teveel groeit en we gaan een noodbarrière bouwen. Alles zodat we ervan verzekerd kunnen zijn dat er nog geen milligram zout bijkomt en allemaal kosten om een niet houdbare bollenteelt in het gebied te beschermen.
Niet alles kan. Het is tijd voor toekomstgericht en verziltingsbewust ondernemen. In het Landbouwportaal zien we wel adviezen over zuinig omgaan met het beschikbare zoetwater, maar we vinden niets terug over de mogelijkheid over te stappen naar gewassen met een hogere zouttolerantie.
Ik las vandaag, net zoals u waarschijnlijk, het nieuwsbericht over het schrappen van het natuurbeleid. Agractie noemt het een logisch besluit. Het schrappen van het NPLG, zo zegt de voorzitter, biedt mogelijkheden om te werken aan een perspectief voor boeren, een duurzame agrarische sector en een vitaal platteland. Chapeau! Zo is het! Het wordt tijd voor een zichzelf broekophoudende sector, duurzame innovatie en ondernemerschap! Dure bescherming tegen natuurlijke processen zoals verzilting door een hoogheemraadschap hoort daar wat ons betreft niet perse bij, hulp bij de noodzakelijke transitie natuurlijk wel.
Maar voor nu zijn we blij dat er aandacht is voor de migratie van vissen, ook nu de kosten hoger blijken uit te pakken. We zullen daarom ook voorstemmen.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage herijking RES
Lees verderHerijking Regionale Energie Strategie (RES)
Lees verder