Amendement Beleid Onroerende zaken Jacht
Het College van Hoofdingelanden in vergadering bijeen op 13 december 2023, ter behandeling van Beleid Onroerende zaken (22.093404);
gehoord de beraadslaging, wordt bij bovengenoemd bespreekstuk het volgende amendement voorgesteld:
Bij paragraaf 6.3.3 in het stuk Beleid Onroerende zaken deze tekst:
- Het vis- en jachtrecht blijft bij uitgiften van gronden voorbehouden aan HHNK. Het uitgangspunt is dat verhuur uitsluitend plaatsvindt aan Hengelsportverenigingen en de Bond van Beroepsvissers. Geheel nieuwe vishuurovereenkomsten worden alleen aan de overkoepelende organisaties van sport- en beroepsvisserij verstrekt.
Het verhuren van jachtrecht vindt uitsluitend plaats aan Wildbeheereenheden (WBE). Bij beheer- en schadebestrijdingsmaatregelen past HHNK de grondgebruikersverklaring toe.
Voor beide rechten stimuleert HHNK het gebruik van loodvrije materialen en geldt een opruimplicht van patronen en andere gebruikte materialen. Voor de bepaling van de jaarlijkse huursommen hiervoor wordt uitgegaan van niet-commercieel gebruik, behoudens bij beroepsvissers (commercieel gebruik).
Voor zowel vis- als jachtrechten geldt dat de huurovereenkomst niet onderling overdraagbaar is. Een en ander conform de wetgeving. Het betreft een persoonlijk recht. Bij einde van het gebruik door de betreffende huurder, bepaalt HHNK of en aan wie het vis- en/of jachtrecht wordt verhuurd.
Op en nabij RWZI-terreinen, waterbergingen en terreinen waarop andere inrichtingsafspraken zijn gemaakt zijn in principe uitgesloten van bejaging door de WBE. De oppervlakte kan wel tot het jachtareaal worden berekend, om zodoende het wettelijk verplichte aaneengesloten gebied van 40 hectare te vormen.
De Kadernota Vis (22.0263821) beschrijft de positie van HHNK ten opzichte van de vis en de visserij en biedt een kader voor de samenwerking met visrechthebbenden in het gehele beheersgebied en het verhuren van visrechten op eigendom van HHNK.
in zijn geheel te vervangen door de volgende tekst:
- Het vis- en jachtrecht blijft bij uitgiften van gronden voorbehouden aan HHNK. HHNK zal geen gebruik maken van deze rechten. Alle verhuur van jachtrechten wordt gestopt. Er worden geen nieuwe visrechten uitgegeven. Voor zowel vis- als jachtrechten geldt dat de huurovereenkomst niet onderling overdraagbaar is. Bestaande rechten worden bij het einde van het gebruik door de betreffende huurder niet opnieuw uitgegeven.
Voor schadebestrijding wordt alleen nog gebruik gemaakt van niet dodelijke maatregelen in samenwerking met een ecoloog.
Toelichting
Een eend of gans vormt geen risico voor een dijk. Plezierjacht verhuur is geen kerntaak en heeft geen enkele invloed op het uitvoeren van de primaire taken van HHNK. Het verhuren van jacht- en visrechten levert slechtst 48.000 euro per jaar op. 90% hiervan komt voor rekening van de visrechten.
Er zijn drie vormen van jacht.
Jacht: ook wel hobbyjacht of plezierjacht genoemd. Meerdere organisaties en veel inwoners zijn tegen hobbyjacht. Zie ook
- Natuurmomunenten https://www.natuurmonumenten.nl/standpunten/schadebestrijding-en-jacht
- De Dierenbescherming: https://www.dierenbescherming.nl/werkzaamheden/acties/weg-met-de-plezierjacht
- Animal Rights https://www.animalrights.nl/plezierjacht-nederland
Schadebestrijding: Er is geen verhuur nodig om schadebestrijding te voorkomen. Bij12 https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/schade-voorkomen/
heeft daar toolkits voor. Het niet automatisch overlaten aan de WBE’s geeft mogelijkheid om gebiedsgericht keuzes te maken in afstemming alle belanghebbenden.
Visrechten: Met zonder voorwaarden verhuren van visrechten wordt het risico gelopen dat de intrinsieke waarde van het dier niet gewaarborgd is. Maatwerk en een maatschappelijke discussie, bijvoorbeeld zoals de Raad van Dierenaangelegenheden heeft gegeven in https://www.rda.nl/publicaties/zienswijzen/2018/03/07/welzijn-van-vissen-verdient-meer-aandacht-van-overheid-en-andere-betrokken-partijen kan een basis vormen voor nieuw beleid. Zolang dit niet gebeurd is dient het voorzorgsbeginsel gebruikt te worden.
Marianne van der Zijde, Partij voor de Dieren
Status
Verworpen
Voor
Partij voor de Dieren
Tegen
50 Plus, Ongebouwd LTO, CDA, FvD, Boeren Burgers Waterbelang, VVD, Water & Natuur, PvdA, BBB, Groen, Water & LandWij staan voor:
Lees onze andere moties
Amendement Beleid Onroerende zaken Pachters
Lees verderAmendement Beleid Onroerende zaken Duurzaamheid
Lees verder