Bijdrage CHI 10 mei over de Jaar­stukken 2022


10 mei 2023

In het jaarverslag wordt teruggekeken op het afgelopen jaar. Dat was een roerig jaar. De klimaatcrisis, biodiversiteitscrisis, stikstof- water en energiecrisis, armoedecrisis: ze kwamen allemaal samen bij HHNK.

Dat betekent wat ons betreft dat we met het water moeten leren werken en de belangen van dieren, natuur en het milieu zwaar moeten meewegen bij de beslissingen die we met elkaar in ons waterschap maken.

Voor twee zaken uit het jaarverslag wil ik in dit kader bijzonder aandacht vragen.

De eerste is de Waterkwaliteit

De waterkwaliteit staat onder druk.

De doelstellingen van de KRW zullen we niet gaan halen. Dat is ons tijdens het inwerkprogramma gezegd en dat blijft maar rondzingen. Maar waarom dat zo is?

Bij het bezoek aan het Bergermeer leek voor een andere oplossing te worden gekozen: het meetpunt verplaatsen. Op de huidige plek was het water te vies, verplaatsing naar een plek dichter bij de duinen zou betere meetresultaten geven. Beste mensen: dat kan toch niet echt waar zijn?

Voor de vorm voldoen, maar niet op inhoud?

Daarnaast blijkt uit het jaarverslag dat de waterkwaliteit onder druk staat door de problemen met de baggerschouw. De achterstanden gaan de komende jaren worden weggewerkt. Dat klinkt als een heel lang traject.

Schoon en gezond water is van levensbelang voor al wat leeft: dieren, planten, burgers, agrariërs, noem maar op. Dat moet dus echt beter.

De tweede: muskusratten

Al het leven op aarde heeft een intrinsieke waarde, dat is waar wij voor staan.

Dat geldt ook voor de muskusrat.

Uit het jaarverslag van de Unie van Waterschappen blijkt dat er in 2022: ruim 48.000 muskusratten en 10.000 andere dieren op een ellendige manier in vallen en klemmen aan hun einde zijn gekomen.

In het gebied van HHNK betrof het om precies te zijn 3.311 muskusratten.

Een stijging van 165% ten opzichte van 2021.

Terugdringen tot aan de landsgrenzen: dat is een opgave die gepaard gaat met heel veel dierenleed.

De miljoenen die worden besteed aan de bestrijding (in 2022 € 2 miljoen voor HHNK) kunnen veel beter worden ingezet voor het ontwikkelen van graafvrije waterkeringen en het verhogen van de biodiversiteit waardoor natuurlijke vijanden als bijvoorbeeld vossen een kans krijgen.

Het nieuwe normaal

De klimaatcrisis, biodiversiteitscrisis, stikstof- water-, energie en armoedecrisis.

Dat lijkt het ‘nieuwe normaal’ te zijn. Maar dat is niet acceptabel. De tijd van ‘pappen en nathouden’ is voorbij. We moeten aan de slag. We kijken dan ook uit naar de discussie over het nieuwe Meerjarenplan na de zomer.