Team Planet Estafette op Texel


Over Water­kwa­liteit en een Ode aan de Waddenzee

31 januari 2023

Afgelopen zondag waren we aanwezig bij de eerste etappe van de Team Planet Estafette op Texel. Er zijn zeker al een aantal goede maatregelen, zoals de vispassage in het gemaal Eijerland, maar er is wat de waterkwaliteit aangaat zeker nog genoeg werk aan de winkel.

Waterkwaliteit

Hoewel iedereen Texel ziet als een natuur eiland, zucht het onder de druk van intensieve landbouw. Er is op Texel geen zware industrie en geen intensieve mobiliteit. Toch heeft Texel last van een hoge stikstof depositie in de natuur en is ook de (chemische) waterkwaliteit niet op orde. De oorzaak hiervan moet wel zitten in de intensieve landbouw. Niet alleen veeteelt, maar zeker ook door intensieve akkerbouw.

Terwijl Texel ook als als voorbeeld zou kunnen dienen hoe een klein eiland zelfvoorzienend kan zijn in schoon water en één kan zijn met de natuur. Op dit moment wordt het vasthouden van schoon zoet water vooral gedaan door technische middelen in te zetten om het water de grond in te pompen. Maar bij minder water gebruik, zijn ook minder technische trucjes nodig. In ons programma staan genoeg voorbeelden hoe dit structureel aangepakt kan worden om een blijvend gezond systeem te krijgen. Trucjes werken slecht en helpen niet mee om biologische natuurinclusieve landbouw te krijgen.

Ode aan de Waddenzee

Bij de start van de etappe sprak onze kandidaat nummer 3 Vivianne recht uit het hart de volgende ode aan de Waddenzee uit:

Lieve Waddenzee,

Schitterende tussenzee, kraamkamer van de Noordzee, rust-, rui- en voedselgebied voor miljoenen vogels, broed- en leefgebied voor duizenden vogels, zeehonden, bodemdieren en andere soorten. Met laag water een tintelend terrein van water waarin alles beweegt en bewegingloos is tegelijkertijd.

Met de status van Natura 2000 gebied en door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfoed, zou je denken dat je tot de meeste beschermde natuur van Nederland behoort. Maar niets is minder waar.

Nog steeds stroomt fabriekswater van Friesland Campina ongehinderd de pijp uit. Van alle kanten word je aangevallen. Industrieën, windmolenparken, zoutwinning, gasboringen en de verschrikkelijke bodemberoerende garnalenvisserij.

Het waterschap wijst naar de provincie, de provincie wijst naar Rijkswaterstaat, minister Harbers wijst naar het ‘bevoegd gezag’. En ondertussen gaat het steeds slechter met je, dat erkent iedereen.

Je beschermen doet niemand. De handen wassen in onschuld doet iedereen.

De Partij voor de Dieren zegt: AFGELOPEN!

De Waddenzee bestaat niet voor ons, voor onze zout- of gaswinning of voor onze garnalenvisserij. De Waddenzee is niet van ons, maar van zichzelf!

Daarom zegt de Partij voor de Dieren: geef de Waddenzee rechten. Maak de Waddenzee een rechtspersoon. Zorg voor goed voogdijschap van samenwerkende menselijke vertegenwoordigers die alleen in naam van en ten behoeve van de Waddenzee opereren.

Geef de Waddenzee een eigen juridische plek en identiteit in onze samenleving, net als een gemeente of een bedrijf. Tientallen landen gingen ons al voor en gaven rechten aan rivieren, bergen en meren.

Laten we trots zijn op onze rijke geschiedenis van waterbeheer en democratie en nu het voortouw nemen.

Geef rechten aan de Waddenzee!

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Team Planet Estafette Heemskerk en Den Helder

Afgelopen weekend waren de etappes 2 en 3 van de Team Planet Estafette, waar ook weer een aantal van onze kandidaten bij aanh...

Lees verder