Bijdrage Begroting 2024


15 november 2023

Onze eerste begroting, waarin we kijken naar activiteiten met hun financiën in het volgend jaar. Toch vinden we het gepast om even terug te kijken. Als nieuwe fractie in dit waterschap hebben we ons welkom gevoelt. Het is een organisatie van praten en luisteren naar elkaar. Een enthousiaste groep mensen die Noord-Holland Noord droog én nat probeert te houden. Die actief crises willen voorkomen en als het ander loopt de crisis beheersen. De ambtenaren zijn stuk voor stuk vakmensen waar je vertrouwen in kunt hebben, ook op 6 meter onder zeeniveau. Voor de korte termijn.

Voor de langere termijn ligt dat anders. De antarctische ijskap zal smelten. We zullen meters zeewater stijging krijgen. Dramatisch voor laag gelegen landen. Een uitdaging voor HHNK. Want de klimaatverandering zorgt ook voor extra droogte en extra regen. We moeten onze waterhuishouding transformeren. Dat kost moeite en geld. De verhoging van het budget van 148 naar 161 miljoen is onontkoombaar. En hoewel onze sturing beperkt is om klimaatverandering te stoppen, zullen de kosten bij de veroorzakers moeten komen te liggen. Nemen we nu geen actie zo voorspelt het KNMI dan zullen we hier nog slechts 3 generaties kunnen wonen. Zo-ie-zo moeten we rekening houden met grotere extremen, ook in 2024.

Je kunt de CO2 en methaan uitstoot zien als een collectieve schuld die we in 200 jaar hebben opgebouwd. Hoewel HHNK goed op weg is om de eigen uitstoot te stoppen, neemt de collectieve schuld in Noord-Holland Noord nog toe. Eigen organisatie eerst is goed, maar we zullen het tij moeten keren om heel HHNK gebied toekomst bestendig te maken. De dijken kunnen niet groeien tot de hemel. We doen dit voor onze inwoners. Al onze inwoners zou ik willen zeggen. Ook de dieren die hier wonen.

Wanneer het mis gaat vergt dat een goede crisis beheersing en we zien dat er terecht aandacht gaat naar veiligheid voor mensen door de Crisisbeheersingsorganisatie. In de Tweede Kamer is de focus op uitsluitend mensen ook gezien en er is de motie van de Partij voor de Dieren aangenomen dat ook dieren meegenomen moeten worden de crisisrichtlijnen. Dit heeft gevolgen voor de veiligheidsregio’s en voor de overheden die daar bij aangehaakt zijn, zoals wij. Als koploper in goede crisis beheersing is het logisch als we dit ook meenemen en daarom een motie samen met Water en Natuur:

verzoekt het College van Dijkgraaf en Hoogheemraden:

in overleg met de Unie van Waterschappen landelijke afspraken te maken over hulp aan dieren bij rampen;

voor het zomerreces van 2024 een terugkoppeling te geven hoe dit in het crisisdraaiboek verwerkt gaat worden;

en gaat over tot de orde van de dag.

Een ramp in wording, of eigenlijk al is, is de KRW. We kunnen juridische producers verwachten. Wellicht al volgend jaar over de historische KRW aanpak. Maar wellicht ook bij nieuwe besluiten.

Dat betekent naast maximale inzet óók uitleggen en aantonen dat alles wat eraan kan worden gedaan, ook gedaan wordt. We hebben dit al eerder besproken met de Hoogheemraden Beemsterboer en Hartog en de begroting heeft het over “We zoeken hierin de verbinding met andere dossiers.” Maar eenvoudige controle door het AB is lastig. En daarvoor hebben we een motie samen met Water en Natuur:

verzoekt het College van Dijkgraaf en Hoogheemraden:

  • een onderdeel ”KRW consequenties” op te nemen in CHI voorstellen;

en gaat over tot de orde van de dag.

Tot slot een algemene observatie. Het is lastig sturen voor het Algemeen Bestuur. We zien dat we veel worden bijgepraat door enthousiaste ambtenaren, maar dat we ook lastig gevonden worden.
We horen soms mensen zuchten dat er veel vragen gesteld worden en dat er veel moties worden ingediend. Maar: “Het algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast. Het controleert ook of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert.[1]” Dat is onze taak en de begroting is het hoogtepunt daarvan.
We zitten hier niet omdat er geen vertrouwen is, maar om het uit te kunnen leggen aan onszelf en aan onze inwoners. Het waterschap wordt politieker, we vertegenwoordigen niet meer onze eigen polder, of onze eigen dijk. Maar dragen bij aan een stabiel Nederland. Dat is terug te zien in de begroting.

Niet alles in de begroting is daarmee naar ons zin en daar worstelen we mee.

De stijging van de kosten voor muskusrattenbestijding, betekent meer dode muskusratten die veelal via verdrinking om het leven komen en waarbij ook zwanen, reigers en eenden de dood vinden als “bijvangst”. Hoewel alle dieren onderdeel uitmaken van het voedselweb. Daarnaast is er geen inzet op muskusratten preventie in ons waterschap, hoewel het eenvoudig in te passen is in bestaand beleid. Een bodemloze put van geld en van dode dieren dreigt. We zien deze worsteling ook bij andere waterschappen en hopen dat de Overeenkomst over de gemene rekening in 2024 niet onaangepast verlengt zal worden.

Of neem P090 waarbij de visjagers in de VBC een rol hebben bij de monitoring van de KRW maatregelen. Iets dat naar onze mening onafhankelijk zou moeten plaatsvinden omdat …..

Het is voor ons onmogelijk om alle punten die we als Partij voor de Dieren belangrijk vinden in deze eerste begroting goed bediscussieerd te krijgen en bij te sturen. Dat knelt in onze besluitvorming. Een deel van onze inwoners zijn het niet eens met het volledige beleid, maar in ons waterschap proberen we in consensus te krijgen. Dat we instemmen met deze begroting betekent dus niet dat we vinden dat het beleid goed is op alle punten. Maar zien we vooral een aanmoediging om met elkaar in gesprek te blijven.

Dank voor uw aandacht.


[1] https://www.rijksoverheid.nl/o...

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Bijdrage Meerjarenperspectief MJP 2024-2027

Lees verder

Bijdrage Beleid Onroerende Zaken

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer