Bijdrage Beleid Onroe­rende Zaken


13 december 2023

Inleiding

Ik wilde graag een vijvertje in mijn tuin. Ik groef een kuil, legde er zeil in, deed er water bij en waterplanten en toen was het wachten. Een tijd gebeurde er weinig, behalve algengroei. En toen ineens, toen waren er de salamanders. Waar kwamen die vandaan? Hoe hadden ze mijn vijvertje weten te vinden? Maar ze zijn er. Net als die bruine padden die zorgen voor honderden krioelende paddenvisjes, de waterjuffers, de koolmeesjes die een bad komen nemen, de katten uit de buurt die water komen drinken en nog veel meer beesten en beestjes. Ik kan er naar blijven kijken en me verwonderen. Verwonderen over de schoonheid, diversiteit en vooral ook de kracht van het leven.

Die vijver bracht ook inzicht: schep de juiste randvoorwaarden en de natuur komt vanzelf terug. En is dat niet wat wij als bestuur zouden moeten doen: de juiste randvoorwaarden scheppen?

En niet alleen uit respect en zorg voor al wat leeft en al helemaal niet omdat de Partij voor de Dieren dat wil, al zou het mooi zijn als we die macht hadden, maar omdat het Beleid Onroerend Zaken niet strookt met de MVO –visie van HHNK zelf. In de MVO-visie staan: people, planet, prosperity, peace & partnership centraal en niet profit zoals in het Beleid Onroerende Zaken.

Ook strookt het beleid niet met de position paper biodiversiteit: Waterschappen aan de lat van de Unie van Waterschappen. In dit paper wordt aangegeven dat biodiversiteitsherstel niet alleen verplicht is vanuit het wettelijk kader zoals de KRW en de Wet Natuurbescherming, maar HHNK ook aan de lat staat voor de versterking ervan. Ik citeer: niet vanuit een wettelijke opdracht, maar vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid om naar vermogen, vanuit de eigen assets en werkzaamheden bij te dragen aan een robuuste biodiversiteit. Dat is mooi opgeschreven!

Motie en amendementen

Duurzaamheid en biodiversiteit: het is duidelijk dat ze missen in dit beleid en daarom dienen wij een motie in en stellen 3 amendementen voor. Ik sluit af met een 4e amendement over de verhuur van jacht- en visrechten.

Eerst de motie:

We vragen HHNK te onderzoeken hoe duurzaamheidsdoelstellingen kunnen worden opgenomen in de geliberaliseerde pachtcontracten en daarbij kennis te nemen van wat medeoverheden op dit gebied al hebben bereikt.

Zo noemen we gemeente Eersel als voorbeeld. Waarom Eersel: simpelweg omdat die Gemeente direct opdook bij een internetsearch. Maar ook omdat wij onder de indruk waren van de gedegenheid waarmee deze Gemeente dit vraagstuk had opgepakt. Hun nieuwe beleid werd bijna unaniem vier jaar gelden aangenomen en werd gedragen door grondeigenaren en belangengroepen.

Het inspireerde ons tot de volgende amendementen:

Eerste amendement

In het beleid staat dat HHNK zijn eigendommen kan inzetten voor initiatieven op het gebied van duurzaamheid. ‘kan’ betekent niet dat het ook gebeurt en daarom stellen wij voor dat HHNK zijn eigendommen waar mogelijk inzet voor deze initiatieven.

Tweede amendement

Als het gaat om dijkparken en het losse land willen we niet dat deze bij voorkeur worden verpacht aan alleen bedrijfsmatige agrariërs, maar aan een ieder die over geschikt materieel en middelen beschikt om een goed en gewenst gebruik van de grond uit te voeren. Daarnaast zien wij meer voorbeelden van landschappelijke waarden dan schapen op de dijk, zoals bijvoorbeeld bloem- en kruidenrijke graslanden en zouden we de schapen dan ook niet expliciet in dit beleid willen benoemen.

Derde amendement

We willen dat in de pachtovereenkomst voorwaarden worden opgenomen die zijn gericht op duurzaamheid en het bevorderen van biodiversiteit.

En dan het vierde en laatste amendement

Wij zijn de Partij voor de Dieren en niet de Partij tegen de dieren. Wij kunnen dan ook niet instemmen met een beleid onroerende zaken dat de verhuur van jacht- en visrechten faciliteert en daarvan geldelijk profiteert.

De hele paragraaf over vis-en jachtrechten willen wij vervangen door de volgende tekst: De verhuur van jachtrechten wordt gestopt en er worden geen nieuwe visrechten uitgegeven. De bestaande huurovereenkomsten zijn niet langer overdraagbaar en worden aan het einde van de looptijd niet opnieuw uitgegeven. Voor schadebestrijding wordt alleen gebruik gemaakt van niet dodelijke maatregelen in samenwerking met een ecoloog.

Tot Slot

Ons beleid kan bijdragen aan een betere wereld. Een wereld waarin we het leven niet vernietigen of ontmoedigen, maar het leven een kans geven, een kans op veel grotere schaal dat mijn vijvertje. Een kans die ook nog eens heel gemakkelijk is te realiseren. Laten we die kans grijpen!