Onderbemaling in een veenweide Natura 2000-gebied
Nederland kent een aantal natuurgebieden met hoge bescherming. Toen deze bescherming in 1992 werd afgesproken, werd dit gezien als de absolute ondergrens. Op z’n minst moeten we deze gebieden beschermen. Daarnaast is voor bepaalde gebieden, zoals Zeevang, bodemdaling een enorm probleem. Dit wordt veroorzaakt doordat veenweide door verdroging gaat oxideren. De bodem daalt vervolgens en het veen gaat als CO2 de lucht in. Wat significant bijdraagt aan de CO2-uitstoot van Nederland. Er is een afspraak gemaakt om veenweiden 1 Megaton CO2 minder te laten uitstoten in 2030.
Met de daling van de bodem voelen veel mensen de noodzaak om nog meer water te gaan wegpompen. Men wil het land namelijk gebruiken, niet voor natuur, maar als bijvoorbeeld een wei of hoog productief grasland. Heel begrijpelijk voor eigenaren van de grond, maar op deze manier wordt een vicieuze cirkel in stand gehouden. Ten koste van de natuur, die juist gebaat is bij nattigheid. De overheid moet er op toezien dat deze bodemdaling op zijn minst wordt gestopt, voor het algemeen belang.
De oplossing is vernatting. Het waterpeil iets omhoog. Veel vogels en andere dieren hebben daar baat bij. De bodemdaling kan zelfs op plekken omgedraaid worden naar bodemstijging. Dat is goed voor de natuur en het klimaat. Zeker in natuurgebieden een vanzelfsprekendheid om te doen. Zou je denken.
Maar net zoals je de wijzers van de klok niet ziet bewegen als je er naar kijkt, gaat het ook met de invloed van de mens op de natuur. Het lijkt alsof er niets aan de hand is, terwijl met kleine hapjes stukjes grond worden afgesnoept. Ook bij die hoog beschermde natuur. Daarom waren we zo verbaasd dat in Kwadijk het water niet omhoog ging, maar juist naar beneden. Ook al gaat het maar om 21 centimeter, in alleen de winter en zou het maar gaan om 2 ha. Met kleine hapjes wordt de natuur steeds een beetje minder. Tegen de afspraken over klimaataanpak in en tegen de afspraken om de natuur te beschermen en de bodemdaling tegen te gaan. Daarom hebben we vragen gesteld over deze vergunning. Waarom is hier voor gekozen, terwijl het beleid juist de andere kant op zou moeten gaan? Hebben we hier te maken met een onterechte vergunning of is er tegenstrijdig beleid? Want in dat laatste geval moeten we dat heel snel aanpassen!
We zijn oprecht benieuwd naar het antwoord. De vragen die zijn gesteld kan je hier vinden:
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Voortaan KRW paragraaf bij alle voorstellen
Waterkwaliteit wordt vanaf nu bij elk besluit beoordeeld. Ons voorstel hierover werd door het hele bestuur omarmd. Dit is een...
Lees verderAlle dieren tellen mee
Beleidskader Invasieve Exoten Het lijken wel ongewenste vreemdelingen, maar in feite is het een natuurlijk proces. Exoten. W...
Lees verder