Proces van verkenning en formatie weinig trans­parant


Ouder­wetse achter­ka­mer­tjes­po­litiek in het water­schap

13 april 2023

Op 12 april 2023 hebben de onderhandelende partijen een verslag uitgebracht met een concept collegeprogramma. De fracties van Water & Natuur, Partij voor de Dieren, CDA en BVNL zijn teleurgesteld in het gelopen proces en eisen meer openbaarheid. De partijen vinden het een kwalijke zaak dat er geen duidingsdebat is geweest waarin algemeen bestuursleden hun kiezers konden informeren over de verkiezingsuitslag en input konden meegeven aan de onderhandelaars.

De fracties van Water & Natuur, Partij voor de Dieren, CDA en BVNL hebben met verbazing kennisgenomen van de uitkomsten van de onderhandelingen. Plompverloren werd hun een collegeprogramma en een nieuw Dagelijks Bestuur voorgelegd.

Op 23 maart is tijdens het lijsttrekkersoverleg de partijen echter iets anders voorgeschoteld dan nu gepresenteerd. Alle fracties zouden worden betrokken bij een zo breed mogelijk gedragen collegeprogramma. Bovengenoemde fracties kunnen zich dan ook niet vinden in het gelopen proces en de ontbrekende transparantie. Ze zijn van mening dat er werk aan de winkel is op het gebied van openheid in het waterschapsbestuur. Op dat vlak hebben de onderhandelende fracties een valse start gemaakt.

Om deze reden hebben de fracties van Water & Natuur, Partij voor de Dieren, CDA en BVNL op 13 april de voorzitter van het College van Hoofdingelanden gevraagd een extra bestuursvergadering uit te schrijven. Ze verwachten dat hier binnen nu en een week gehoor aan wordt gegeven. In deze extra bestuursvergadering willen de fracties enerzijds weten welke opdracht dhr. Romeyn nu precies van wie heeft gekregen in het verkenningsproces en anderzijds waarom er niet is gekozen voor een zo breed mogelijk collegeprogramma.

De extra bestuursvergadering fungeert volgens de fracties ook als een belangrijk aspect in het proces tot meer transparantie binnen het waterschapsbestuur. In de media is een aantal keer aandacht geweest voor het feit dat een open bestuurscultuur niet vanzelfsprekend is in een groot deel van de waterschappen. Dit beeld willen de fracties omkeren en trachten maximale transparantie te bewerkstelligen, zeker in relevante processen zoals deze onderhandelingen.

“De Partij voor de Dieren staat voor open en transparante politiek. In deze eerste maand zien we al dat er nog heel veel moet veranderen aan de openheid van de politiek in het waterschap. Juist omdat politiek ook draait om minderheden een stem te geven. Dit bestuur van 17 van de 26 is een te beperkt mandaat van de verkiezingsuitslag. Dieren en natuur zijn niet gehoord in dit proces dat beklonken is vanuit de achterkamers”, aldus een teleurgestelde Fabian Zoon.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Nieuwe beheerplannen van de provincie voldoen niet

Bodem en water sturend? Dat zien we niet terug in de nieuwe beheerplannen van de provincie voor een aantal natuurgebieden. V...

Lees verder

Installatie steunfractieleden en toezegging voor beperken faunaslachtoffers bij windturbines Helsdeur

In het CHI van 10 mei werden Vivianne Spruit en Janine Visser als steunfractielid geïnstalleerd. Met deze beëdiging is het te...

Lees verder