Instal­latie steun­frac­tie­leden en toezegging voor beperken fauna­slacht­offers bij wind­tur­bines Helsdeur


Het was een mooie CHI verga­dering!

11 mei 2023

In het CHI van 10 mei werden Vivianne Spruit en Janine Visser als steunfractielid geïnstalleerd. Met deze beëdiging is het team compleet! Uiteraard waren Vivianne en Janine al volop aan het meedraaien in de fractie, maar vanaf nu kunnen ze ook hun zegje gaan doen in de commissies.

Vervolgens kwamen de jaarstukken aan de orde. Marianne van der Zijde ging bij dit punt wat dieper in op de onderwerpen KRW en muskusratten. Tijdens het inwerkprogramma onderdeel in de Bergermeer was ter sprake gekomen dat het KRW meetpunt verplaatst zou worden omdat op de huidige plek het water te vies was en dichter bij de duinen zou betere meetresultaten geven. Marianne sprak hier haar verbazing over uit. Dat kan toch niet de bedoeling zijn! Haar hele bijdrage lees je hier.

Het laatste bespreekstuk ging over de twee windturbines bij het gemaal de Helsdeur in Den Helder die het waterschap wil aanschaffen. Van één turbine is al bekend dat deze binnenkort vervangen zal gaan worden.

Dankzij ons aandringen heeft het dagelijkst bestuur nu bevestigd dat dan ook gekeken wordt naar verzachtende maatregelen om faunaslachtoffers bij deze windturbines te beperken. De toezegging is het directe gevolg van een motie die wij samen met BVNL hadden ingediend.

Aanleiding voor ons verzoek om bij onderhoud ook deze maatregelen mee te nemen is de wijziging in de Omgevingsverordening NH2022 van december 2022 [1]. Deze herziening is er gekomen door een unaniem aangenomen motie [2] van de statenfractie van de Partij voor de Dieren Noord-Holland om faunaslachtoffers bij windturbines te voorkomen inclusief de daaraan gekoppelde onderzoek- en monitoringplicht. Hoewel deze regels vooral gelden voor de Regionale Energie Strategie, laat het waterschap met deze toezegging zien dat deze wet en regelgeving dus ook geldt voor de twee turbines in Den Helder. Dat was voor ons voldoende reden om de motie in te trekken.

[1] https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2023-1634.html

[2] https://noordholland.partijvoordedieren.nl/nieuws/voorstel-partij-voor-de-dieren-om-faunaslachtoffers-windturbines-te-voorkomen-unaniem-aangenomen