Nieuw bestuur Hollands Noor­der­kwartier


Een programma van vertra­gings­tac­tieken, geiten­paadjes en geiten­praatjes

18 mei 2023

Afgelopen maandag en dinsdag heeft het waterschap gesproken over het proces van coalitievorming, het nieuwe bestuur en over de uitdagingen waar ze aan gaan werken. Dat plan is helaas niet erg ambitieus en is niet voldoende om te komen tot een schone planeet waar het prettig leven is voor mensen en dieren.

De oorzaak is weinig verrassend. Waterschappen zijn van origine organen waarbij mensen de belangen van hun eigen doelgroep vertegenwoordigen. Met een scheve vertegenwoordiging in het bestuur, waarbij de helft van de mensen er vanuit boerenpartijen zitten of een agrarische achtergrond hebben, mis je de planeetbrede visie. Intern is er dan ook veel onrust dat het waterschap politieker wordt, maar dat zal nodig zijn om in het beleid en in de uitvoering over je eigen belangen heen te stappen.

Vertragingstactieken, geitenpaadjes en geitenpraatjes. Het programma voor de komende vier jaar bestaat vooral uit maximale ruimte bieden voor de vee-industrie en landbouw om te groeien en doorgaan op de oude manier. Ons manifest voor het platteland is nog niet echt geland, maar dat komt nog wel.

Als nieuwe fractie in ons waterschap zullen we een hoop moeten uitleggen. Ons standpunt om anders om te gaan met muskusratten wordt nog niet begrepen. Het tegengaan van faunaslachtoffers door windmolens ook niet. Maar het opent wel de ogen bij de andere bestuurders dat er ook andere belangen zijn. We hebben de komende vier jaar een hoop werk te verzetten voor deze andere manier van denken. Wat ons daar zeker bij zal helpen is dat de wereld om ons heen ook veranderd. Dat PARK , Planbureau voor de Leefomgeving, Compendium voor de Leefomgeving, Raad voor de leefomgeving en infrastructuur en zelfs Bouwend Nederland allemaal zeggen dat we écht haast moeten maken met het aanpakken van de waterkwaliteit spreekt boekdelen.

We zijn de winnaars van de verkiezingen en voelen ons gesteund door de 36.248 mensen die in maart op ons gestemd hebben. Die mede op ons gestemd hebben juist vanwege het feit dat we ook opkomen voor de stemlozen, voor dat wat het meest kwetsbaar is: Dieren, natuur en milieu. Daar zullen we ons de komende vier jaar keihard voor gaan inzetten. Omdat er geen Planeet B is.

Gerelateerd nieuws

Installatie steunfractieleden en toezegging voor beperken faunaslachtoffers bij windturbines Helsdeur

In het CHI van 10 mei werden Vivianne Spruit en Janine Visser als steunfractielid geïnstalleerd. Met deze beëdiging is het te...

Lees verder

Uitbreiden gaswinning in Middelie? Absurd!

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil extra en langer gas winnen uit het gasveld van Middelie. Dit gasveld zit onder...

Lees verder