Toppri­o­riteit voor water­kwa­liteit


Verslech­tering heeft ook juri­dische conse­quenties

22 september 2023

Afgelopen woensdag hadden we de eerste CHI vergadering van het waterschap na de zomervakantie. Ons belangrijkste thema was dat water cruciaal is voor al het leven in Noord-Holland: planten en dieren leven ervan en erin. Dat we in het waterschap zitten met de slechtste waterkwaliteit, drukt zwaar op de biodiversiteit, is niet alleen slecht voor mens en dier, maar is ook juridisch riskant.

Nu moeten we in 2027 de kwaliteit van het water verbeterd hebben; wat écht even doorpakken is. Maar de kwaliteit mag zeker niet verslechteren. Niet alleen ethisch, maar ook juridisch gezien zijn we dan verkeerd bezig. Je kunt er op wachten dat er veel rechtszaken gevoerd gaan worden. Terecht ook, een overheid moet zich aan de wet houden.

Alle grote projecten en aanpassingen van het water, moeten wat ons betreft een KRW-check krijgen. Juist om die verslechtering èn rechtszaken te voorkomen. Vandaar dat we samen met de fractie Water & Natuur een motie indienden om alsnog een KRW analyse uit te voeren voor het project Klimaatrobuuste polder Heerhugowaard. Alle andere partijen voorzagen echter geen direct gevaar en stemden tegen. Wel gaf Hoogheemraad Hartog aan dat projecten wellicht voortaan van een KRW-alinea voorzien moeten gaan worden. Wanneer we dit voor elkaar krijgen, is dat toch een mooie uitkomst van het debat.

Het landbouwportaal is een andere groot zorgenpunt voor ons. Op dit moment kunnen agrariërs daar bodemcoaches mee regelen. Zeer waardevol, want in een gezonde bodem leven meer dieren en deze houdt ook meer water vast. Maar het landbouwportaal wordt ook gebruikt voor slechte subsidies als voor een drinkbak voor vee. In een waterschap waar we naar minder vee moeten, is het bizar dat we hier subsidies voor geven.

Het voorstel van het waterschap was om het huidige landbouwportaal voort te zetten tot minstens 2025. Daar konden we in de huidige vorm niet mee instemmen. Het landbouwportaal speelt echter ook een belangrijke rol in het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Het plan van de minister om stikstof te verminderen, natuur te herstellen en waterkwaliteit te verbeteren. De minister heeft deze opdracht bij de provincies en de waterschappen neergelegd. Inmiddels ligt daar in Noord-Holland een startversie voor. Het landbouwportaal zou moeten werken aan minder landbouwgif en mest. Maar aanvullend ook aan groenblauwe dooradering, klimaat en zoetwater. Iets dat nog uitwerking behoeft. Onze motie, ook weer samen met Water en Natuur, om dit al in het huidige portaal uit te zoeken, zodat het alvast iets beter kan worden, werd weggestemd door de rest. Maar we geven niet op. Er komt nog een begroting aan en er wordt al nagedacht over een Landbouwportaal 2.0. Partij voor de Dieren denkt graag mee.

Noemenswaardig nog is dat onze Marianne van der Zijde gezien haar ruime kennis en ervaring op dat gebied is gekozen om in de auditcommissie plaats te nemen. In de auditcommissie worden de financiële processen op hun correctheid beoordeeld. Ook zal de auditcommissie een rol gaan spelen bij de oprichting van de Rekenkamer.

Een groot deel van de vergadering stond voor ons in het teken van de waterkwaliteit. Het laatste woord is hier zeker nog niet over gesproken. We blijven aanjagen. Er is immers een wereld te herwinnen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Beschikbaar stellen HHNK landschapselementen aan agrariërs

In een artikel van Follow the Money van 28 juni wordt beschreven hoe een aantal waterschappen hun sloten cadeau doen aan boer...

Lees verder

Als enige partij tegen herziening voor De Veken 4

In het CHI van 18 oktober hebben wij tegen het voorstel over industrieterein De Veken 4 gestemd. Hoewel de Partij voor de Die...

Lees verder