Ook vissen voelen pijn


Aanvul­lende infor­matie voor op de vismarkt

16 mei 2024

In het kader van de maand van de vis hield het waterschap op woensdag 15 mei een vismarkt. Gelukkig zonder dat er vis gegeten, gedood of verhandeld werd. Maar tot onze verrassing waren er wel twee externe partners uitgenodigd die ook hun verhaal mochten doen: De Beroepsbinnenvisserij en Sportvisserij MidWest Nederland met hun visambulance. Die laatste partij kon dan gelijk vertellen dat ze meededen aan de pilot om vislood ter vervangen.

De vismarkt was door de organisatie opgezet ten behoeve van de volksvertegenwoordigers en verschafte informatie over de voornaamste onderdelen van het waterschap die te maken hebben met vissen en vissers. Het belangrijkste onderdeel ontbrak echter: het belang van de vis zelf. Dat kwam in het hele verhaal niet voor. Een uitgelezen kans voor ons om een pop-up actie te houden met als onderwerp “Ook vissen voelen pijn”.

De pop-up actie heeft veel gesprekken opgeleverd met ambtenaren en volksvertegenwoordigers. We hebben ervoor gezorgd dat er aandacht was voor de vis als individu. We hadden ook mooie voorbeelden bij ons, zoals het voorbeeld van gemeente Amersfoort om de weerhaak af te schaffen.

In de huidige periode van 4 jaar wordt onder andere uitgewerkt wat in de vorige periode is afgesproken. We zaten toen echter nog niet in het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. En hadden dus ook geen inbreng in de destijds aangenomen Nota Vis, waar de vis zelf geen enkele rol in speelt.

De gesprekken van gisteren hebben ons in ieder geval doen inzien dat er binnen dit waterschap gelukkig meer mensen zijn die wel degelijk belangstelling hebben voor de intrinsieke waarde van de vis. Iets waar we nu verder op gaan voortbouwen.

Wil je nu meer weten? We hebben verwezen naar: